Saksalaiset pystykorvat ovat hurmaava roturyhmä, joka pitää sisällään kuusi ulkonäöltään ja kooltaan hieman erilaista rotua. Luonteeltaan ne sopivat monenlaiseen tekemiseen, sillä ne ovat uteliaita, toimeliaita ja omistajalleen uskollisia. Toisaalta näyttävä ja suloinen ulkonäkö tekee niistä myös oivia näyttelykoiria. Lue lisää tästä artikkelista siitä, millaista saksalaisia pystykorvia on kouluttaa ja miten näyttelyharrastus sujuu saksalaisten söpöläisten kanssa!

Näyttelykehien kuninkaat

Suomessa koirista on maailmanlaajuisesti todella iso prosentti rotukoiria. Tämä selittyy osittain esimerkiksi sillä, että suomalaiset arvostavat tutkittuja ja terveitä koiria, eivätkä suomalaiset halua suurin joukoin tukea esimerkiksi sekarotuisten koirien pentutehtailua. Korkea rotukoiraprosentti Suomessa tarkoittaa myös sitä, että monet harrastavat oman koiran kanssa koiranäyttelyitä – ainakin epäsäännöllisen säännöllisesti.

Saksalaisten pystykorvien kanssa näyttelyissä käyminen on todennäköisesti hyvin miellyttävää, sillä ne ovat omistajaan leimautuvia ja aggressiivisuus ihmisiä kohtaan on ehdottomasti hylkäävän virhe. Saksalaiset pystykorvat ovat usein FCI-ryhmässään hyvin pärjääviä rotuja, sillä ne ovat näyttäviä koiria ja niiden jalostuksessa on keskitytty sopivissa määrin niin ulkonäköön kuin luonteeseen ja käyttötarkoitukseen.

Jos haaveilet harrastavasi saksalaisen pystykorvasi kanssa koiranäyttelyitä, varaudu siihen, että turkin puunaamiseen menee aikaa. Pitkä, tuuhea kaksikerroksinen turkki vaatii paljon työtä näyttääkseen hyvältä, ja turkkia saa pöyhiä vielä viime sekunneillakin ennen tuomarille näyttäytymistä. Tuuhea turkki takaa kuitenkin sen, että koirat pärjäävät näyttelykehissä hyvin. Pentu kannattaa kuitenkin kouluttaa koiranäyttelymaailmaan ajoissa, sillä saksalaiset pystykorvat eivät välttämättä pidä vieraista koirista vieraissa ympäristöissä.

Harrastuksesta työksi – helppo koulutettavuus

Koiranäyttelyt eivät ole ainoa harrastus, mihin ihanat saksalaiset pystykorvat voi kouluttaa. Monet saksalaiset pystykorvat kykenevät myös aidosti ihmistä auttaviin työtehtäviin palvelualttiutensa ja uteliaisuutensa sekä hyvän nenätyöskentelynsä ansiosta. Vaikka saksalaisillä pystykorvaroduilla ei ole luontaisesti suuri riistavietti, se ei tarkoita sitä, etteivätkö ne voisi toimia mainiosti esimerkiksi nose work -harrastuksen parissa tai lääketieteellisissä tehtävissä.

Monet saksalaiset pystykorvat voi kouluttaa helposti myös tottelevaisuuskoulutuksen valioiksi, sillä ne motivoituvat helposti ja rakastavat yhdessä omistajan kanssa puuhaamista. Monet saksalaiset pystykorvat sopivat myös vauhdikkaampiin lajeihin, kuten agilityyn, sillä ne ovat luontaisesti aktiivisia ja liikkuvaisia koiria.