Saksalaiset pystykorvat eroavat toisistaan erityisesti koon ja ulkonäön perusteella, mutta myös luonteissa on hieman eroja kuuden rodun välillä. Tästä artikkelista saat lisätietoa siitä, miten saksalaisten pystykorvien käyttäytyminen ja luonteenpirteet eroavat toisistaan isojen saksalaisten pystykorvien eli keeshondin ja grosspitzin välillä. Pienempien saksalaisten pystykorvien, eli pomeranianien, kleinspitzien ja mittelspitzien, luonne-eroista voit lukea tämän sivun toisesta artikkelista.

Grosspitz: luonne ja käyttäytyminen

Kaunis ja isokokoinen grosspitz eli iso saksanpystykorva, tai pelkkä saksanpystykorva, on kooltaan noin 25 kiloa painava ja säkäkorkeudeltaan 40–50 cm korkea koira, jonka muhkea turkki ja pystykorvat tekevät siitä suloisen ja ystävällisen oloisen. Alun perin Saksasta kotoisin oleva grosspitz on satoja vuosia vanha rotu, jota ei ole jalostettu liiallisuuksiin asti.

Luonteeltaan grosspitzit ovat luontaisesti ympäristöstään kiinnostuneita ja valppaita koiria, minkä vuoksi ne ovat aikojen saatossa sopineet erityisen hyvin vahtikoiran tehtäviin. Grosspitzeillä ei ole juurikaan metsästysviettiä, joten metsästysharrastukseen ne eivät välttämättä ole kaikista parhaita koiria. Niiden luonne on tasapainoinen ja rauhallinen, mikä on tehnyt niistä suosittuja perhekoiria. Grosspitzit ovat hyvin taipuvaisia lojaaliuteen omalle perheelle vahtikoirataipumuksen vuoksi, ja pienen tutustumisen jälkeen ne pitävät myös vieraista ihmisistä.

Grosspitzien kouluttaminen ei ole vaikeaa, mutta ne eivät välttämättä sovi myöskään ensikoiriksi. Ne kaipaavat pennusta asti jämäkän koulutuksen, ja voivat tylsistyä nopeasti liian helppoihin rutiineihin ja koetella omistajaa erityisesti ensimmäisten vuosien ajan. Kun perustyön tekee hyvin, grosspitzistä saa mainion perhekoiran.

Keeshond: luonne ja käyttäytyminen

Keeshond on hieman grosspitziä pienempi koira, sillä sen painon tulisi jäädä alle 20 kiloon ja säkäkorkeus saa olla maksimissaan 55 senttiä. Poiketen muista saksanpystykorvista, niiden väritys saa olla vain harmaa eri sävyissä ja merkeissä.

Keeshondin ovat melkein täydellisiä perhekoiria: ne ovat eloisia ja touhukkaita, mutta erittäin uskollisia omille omistajilleen. Keeshond on suhteellisen helppo koulutettava rotu, joka sopii oikein hyvin myös ensikoiraksi. Keeshond kaipaa kuitenkin melko paljon liikuntaa ja aktiviteetteja, joten pelkästään lasten kotikoiraksi siitä ei ole. Keeshondilla ei muiden saksalaisten pystykorvien tapaan ole hirveän voimakasta riistaviettiä, joten sen kanssa voi harrastaa esimerkiksi vaellusta ja maastossa kulkemista. Keeshondit ovat ihmisrakkaita, mutta niillä menee hetki totutella vieraisiin ihmisiin ja koiriin.