Saksalaiset pystykorvat eroavat toisistaan lähinnä ulkoisten tekijöiden kautta, mutta rotujen välillä on myös tiettyjä luonne-eroja. Tästä artikkelista saat lisätietoa pienten saksalaisten pystykorvien, eli pomeranianien, kleinspitzien ja mittelspitzien luonteista ja käyttäytymisestä.

Pomeranian: luonne ja käyttäytyminen

Pieni ja pippurinen pomeranian on saksalaisista pystykorvista kaikista pienin: se painaa vai muutaman kilon ja sen säkäkorkeuden tulisi olla noin 20 senttiä. Pienen kokonsa takia pomeranianista on tullut todella suosittu seurakoira, ja se kuuluu Suomen suosituimpien koirien TOP 50 listaan. Pomeranian oli kuitenkin vielä yli sata vuotta sitten reilusti kookkaampi koira, joskin syliin mahtuva siltikin. Pieneksi jalostaminen on alkanut 1900-luvun aikana.

Pomeranianit ovat rotumääritelmänsä mukaan hyviä vahtikoiria, sillä ne ovat aina valppaana oman ympäristönsä suhteen. Sen lisäksi ne ovat hyvin iloisia ja eloisia koiria, joilta ei lopu koskaan kiinnostus omistajan puuhiin kesken. Toisin kuin voidaan sitkeästä seurakoiraleimasta kuvitella, pomeranianit ovat hyvin halukkaita oppimaan uutta jatkuvasti ja ne nauttivat aivo- ja hajutyöskentelystä paljon. Pomeranianit ovat vahtikoirataipumuksensa vuoksi herkkiä haukkumaan ja epäluuloisia vieraita kohtaan, mutta toisaalta hyvin lojaaleja omistajiaan kohtaan.

Kleinspitz: luonne ja käyttäytyminen

Kleinspitz on hieman pomerania suurempi koira, jolla on muiden saksalaisten pystykorvien tapaan paksu ja tiheä sekä näyttävä turkki. Kleinspitzit ovat hieman atleettisempia kuin pomeranianit, mistä syystä niiden kanssa harrastetaan usein esimerkiksi agilitya.

Luonteeltaan kleinspitzit ovat hyvin samankaltaisia kuin pomeranianit. Ne kiintyvät omistajiinsa hyvin voimakkaasti ja rakastavat omaa perhettään yli kaiken. Vieraisiin ne suhtautuvat usein epäluuloisesti, mutta tutustuttuaan rauhassa kleinspitzit ovat mukavia seurakoiria myös vieraille. Metsästyksessä kleinspitzejä ei kannata käyttää, siltä niiltä puuttuu lähes kokonaan riistavietti.

Mittelspitz: luonne ja käyttäytyminen

Vielä kleinspitziäkin suurempi mittelspitz eroaa pomeranianista ja kleinspitzistä erityisesti siinä, että se on paljon helpompi kouluttaa suuremman miellyttämishalunsa vuoksi. Se on erinomainen seurakoira, jolla ei ole yhtä vahvaa taipumusta vierasaggressiivisuuteen kuin pomeranianilla tai kleinspitzilla. Sillä on kuitenkin voimakas vahtivietti, kuten muillakin tämän roturyhmän koirilla. Mittelspitzin kanssa on mukava harrastaa, sillä ne ovat hyvin aktiivisia ja fiksuja koiria. Tottelevaisuuskoulutuksen valion arvon saavuttaneita yksilöitä löytyy Suomestakin runsaasti.