Tiesitkö, että saksalaisia pystykorvia on itse asiassa kuusi erilaista rotua, joiden yhteisenä nimityksenä käytetään saksalaista pystykorvaa? Roturyhmään kuuluu niin suuria kuin pieniä koiria, joiden luonteet eroavat toisistaan vähäisesti, mutta ulkonäöllisesti rodut ovat hyvinkin erityyliset. Jos haluat tietää lisää siitä, millaisia ovat kolme pienintä saksalaisiin pystykorviin kuuluvaa koirarotua, jatka lukemista, niin saat lisätietoa aiheesta.

Pomeranian – hurmaavan pieni seurakoira

Pomeranian on saksalaiselta nimeltään kääpiöpystykorva eli Zwergspitz, eikä suotta: sen pieneen runkoon mahtuu vain noin kolme kiloa painoa ja pomeranianien ihanteellinen säkäkorkeus on noin 20 cm korkea. Niiden kehon muoto on neliömäinen, sillä pituus ja säkäkorkeus ovat ihannetilanteessa samat. Ne ovat pieniä kooltaan, mutta luonteeltaan kuin isoja koiria: ne sopivat hyvin vahtikoiriksi, sillä niillä ei ole juurikaan riistaviettiä, mutta ne ovat valppaita ympäristönsä suhteen.

Pomeranianin tunnistaa toisista pikkukoirista turkin perusteella: niillä on muhkea ja pitkä karvapeite, jossa on kaksi kerrosta ja runsas pohjavilla. Sen takia pomeranianit eivät tarvitse pakkasellakaan lisävaatteita, vaan ne ovat todellisia joka sään koiria. Pomeranianit voivat olla melkein minkä tahansa värisiä, mutta esimerkiksi merlen väriset pomeranianit ovat automaattisesti värivirheellisiä.

Kleinspitz on yksi Suomen suosituimmista roduista

Hieman pomeraniania kookkaampi kleinspitz on yksi Suomen suosituimpia koirarotuja, sillä se kuuluu TOP 25 suosituimman rodun listalle Suomessa. Eikä ihme – kleinspitzit, tai lyhyemmin kleinit, ovat luonteeltaan hyvin ihmisrakkaita ja lapsiystävällisiä. Ne rakastavat touhuta oman perheensä kanssa kaikenlaista ja ovat taipuvaisia vahtimaan omaa kotia. Kleinspitzit ovat kooltaan noin viisikiloisia, ja säkäkorkeudeltaan noin 25 senttiä korkeita. Ne sopivat myös vanhusten koiriksi, sillä ne pärjäävät pienemmälläkin aktivointimäärällä hyvin.

Mittelspitz – keskikokoinen hurmuri

Saksanpystykorvista kaikista suosituin on suloinen mittelspitz, joka on Suomen 20. suosituin koirarotu. Ne ovat erittäin lempeitä, mutta touhukkaita koiria, joista saa oivan kaverin moneen eri harrastukseen. Ne jaksavat touhuta koko päivän ihmisen kanssa, mutta nauttivat myös suunnattomasti sohvan nurkassa löhöilystä. Ne ovat ulkonäöltään samankaltaisia kuin kleinspitzit, mutta isompia: ne voivat painaa kymmenenkin kiloa ja säkäkorkeus on 30–38 cm.