Koirat ovat valloittaneet ihmisten sydämet jo tuhansia vuosia sitten. Ensin ihminen kesytti suden, ja villistä sudesta muuntautui ajan saatossa kesy ja ihmisystävällinen koira, joka on ollut tärkeä apu ihmiselle historian kulussa. Koiria on viimeisten satojen vuosien ajan jalostettu eri käyttötarkoituksiin: metsästykseen, vartiointiin, etsintätehtäviin, suojelijoiksi… Viimeisen sadan vuoden aikana koirien käyttötarkoitus on kuitenkin pääasiallisesti kohdistunut seurakoiran virkaan, ja monet rodut pärjäävät seurakoirina mainiosti. Eräs roturyhmä tähän tarkoitukseen on saksalaiset pystykorvat, jotka hurmaavat sekä suloisella ulkonäöllään että ihmisystävällisellä luonteellaan. Mutta mitä koirarotuja kuuluu saksalaisiin pystykorviin, ja miten ne eroavat toisistaan? Jatka tämän artikkelin lukemista, niin saat vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin.

Saksalaisten pystykorvien roturyhmä

Saksalaiset pystykorvat koostuvat viidestä eri koirarodusta, jotka on jalostettu viimeisten satojen vuosien aikana ihmisten toimesta. Saksalaisia pystykorvia voidaan nimittää yhteisellä nimellä ”saksanpystykorva”, mutta käytännössä roduista käytetään aina omia nimityksiään, sillä koirat eroavat toisistaan melko paljon ulkonäöllisesti. Saksalaiset pystykorvat ovat kotoisin nimensä mukaan Saksasta, josta niitä löytyy runsain määrin. Saksalaiset pystykorvat jakavat samanlaisen rotumääritelmän ja ovat näin hyvin samanlaisia keskenään, mutta koko ja koirien väritys eroaa toisistaan runsaasti. Saksalaisiin pystykorviin kuuluvat rodut ovat seuraavat rodut:

  • Pomeranian

Pomeranianit ovat saksalaisista pystykorvista pienimpiä, ja niiden säkäkorkeus on vain noin 20 senttimetrin luokkaa. Ne ovat suosittuja ja eloisia seurakoiria, joiden huomattavimpia ulkonäöllisiä piirteitä ovat suloiset pehmolelumaiset kasvot ja erittäin pörheä, tiheä ja paksu pitkä turkki.

  • Kleinspitz

Kleinspitz on saksalaisista pystykorvista seuraavaksi pienin, ja senkin koko on vain kolmesta viiteen kiloon, säkäkorkeuden ollessa noin 25 senttimetrin paikkeilla. Ne ovat hieman urheilullisempia luonteeltaan kuin pienemmän pomeranianit, mutta muuten samankaltaisia luonteeltaan.

  • Grosspitz

Grosspitz on nimensä mukaisesti suuri pystykorva, ja saksalaisista pystykorvista kaikista kookkain rotu. Niitä käytetään vahti- ja seurakoirina.

  • Keeshond (Wolfspitz)

Keeshondit ovat keskikokoisia ja hyvin suosittuja saksalaisia pystykorvia, joiden hurmaava harmaanmusta väritys ihastuttaa monia. Ne ovat erinomaisia perhekoiria seurallisen luonteensa vuoksi.

  • Mittelspitz

Mittelspitzit ovat hieman kleinspitzeja isompia, mutta muuten hyvin samankaltaisia. Ne ovat suosittuja agilitykoiria.